Telefon   +48 601 506 704

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie mięso jest najlepsze dla zdrowia dzieci?

dziewczynka chcąca ugryźć upieczone mięsoKażdy rodzic chce zapewnić swojemu dziecku jak najlepsze warunki rozwoju. Właśnie dlatego rodzice starają się dostarczać pociechom produkty jak najwyższej jakości. Jednym z produktów, które wprowadza się jako pierwsze do diety najmłodszych, jest mięso. Jest ono ważne przede wszystkim dlatego, że dostarcza białka oraz żelaza, które są niezwykle ważne w diecie. Jednak wybór dobrej jakości mięsa nie jest prosty, tym bardziej że na rynku dostępnych jest dużo produktów, które nie mają najlepszego składu lub zawierają dużo szkodliwych substancji. Jakie mięso jest najlepsze dla zdrowia dzieci?

Mięso z indyka

Wprowadzanie mięsa do diety dziecka można rozpocząć od mięsa drobiowego. Dobrym wyborem będzie mięso z indyka. Zawiera ono mało tłuszczu i cholesterolu, dzięki czemu jest również lekkostrawne. W porównaniu do wieprzowiny odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi, co może być istotne, ponieważ dzieci bywają wybredne. Mięso z indyka zawiera również wiele mikroelementów pełniących ważne funkcje w rozwoju najmłodszych. Mowa tutaj na przykład o fosforze, który reguluje gospodarkę wodną czy o potasie, który wpływa na wchłanianie składników odżywczych czy sprawność kośćca. Oprócz tego w mięsie z indyka znajduje się też wiele witamin, na przykład B12, która jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek czy innych witamin z grupy B, na przykład ryboflawina, niacyna czy tiamina. Dzięki nim łatwiej jest zachować sprawność organizmu, więc mięso indycze sprawdzi się nie tylko w diecie dziecka, ale również pozostałych członków rodziny.

Mięso z kurczaka

Najpopularniejszym mięsem drobiowym wykorzystywanym w wielu polskich kuchniach jest mięso z kurczaka. Ze względu na zdrowotne właściwości i wysoką wartość odżywczą może się ono również znaleźć w diecie dla dzieci. Charakteryzuje się też delikatnym smakiem, dzięki czemu można przygotować dania, które wpasują się w preferencje najmłodszych. Oprócz tego mięso z kurczaka jest źródłem, potasu, fosforu i sodu. Dostarcza również wielu witamin, między innymi A, C, D, E i K. mięso z kurczaka ma również wysoką zawartość pełnowartościowego białka, dzięki czemu dostarcza do organizmu dzieci niezbędnych aminokwasów, w tym również egzogennych, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać.

Dlaczego warto sięgać po mięso pakowane? Przeczytaj na blogu

Nasi partnerzy