Telefon   +48 601 506 704

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Na co zwracać uwagę przy zakupie mięsa drobiowego?

pakowane mięsoDrób to najczęściej wybierane przez nas mięso. Doceniamy jego delikatny smak, łatwość obróbki oraz możliwość przyrządzenia z niego niemal każdego rodzaju potrawy. Jednak kluczem do smacznego dania, jest przede wszystkim mięso wysokiej jakości, świeże i odpowiednio przechowywane. Jak wybrać mięso drobiowe? Na co zwracać uwagę?

Mięso z kurczaka czy indyka gości na naszych stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Skąd popularność akurat tego rodzaju mięsa? Ogromną przewagą jest wpływ spożycia drobiu na nasze zdrowie, gdyż jest to mięso postrzegane, jako zdrowsza alternatywa dla mięsa czerwonego. To, że smakuje wybornie w różnego rodzaju daniach i pasuje do niego większość przypraw, na pewno też nie szkodzi jego popularności. Drób do restauracji, kuchni hotelowych, firm cateringowych, sklepów, czy na indywidualne przyjęcia rodzinne, można kupić w hurtowni mięsa, ale na co zwrócić uwagę wybierając produkty?

Jakość i pochodzenie mięsa drobiowego

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na to, skąd pochodzi oferowane nam mięso oraz jak ono wygląda. Sposób chowu drobiu ma ogromny wpływ na jego jakość. Sztuczne warunki hodowli przemysłowej mogą spowodować znaczne obniżenie zawartości witamin i substancji odżywczych w mięsie, dlatego drób z wolnego wybiegu postrzegany jest, jako najlepszy typ mięsa drobiowego. Na smak ma również wpływ to, czym drób był karmiony. Certyfikowane karmy zapewniają wymagane substancje odżywcze i witaminy. Kupując mięso, powinniśmy dokładnie sprawdzić jego świeżość. To, co powinno zwrócić naszą uwagę to barwa, wygląd powierzchni mięsa, jego konsystencja i zapach. Świeże mięso ma kolor bladoróżowy (kurczak, indyk), beżowy lub brązowo-czerwony (gęś, kaczka). Zbyt jasne lub zbyt ciemne mięso nie nadaje się do spożycia, jest ono stare lub zbyt często myte. Nie wybierajmy również mięsa, na którego powierzchni dostrzegamy nalot lub żółtą skórę. Może to być znak, że mięso przechowywane było zbyt długo, w złych warunkach lub pochodzi od chorego drobiu, lub ptactwa karmionego antybiotykami. Mięso powinno być jędrne, skrzydełka i udka niepołamane i nie powinno brzydko ani intensywnie pachnieć.

Przechowywanie, pakowanie i rodzaj mięsa

Każdy rodzaj mięsa ma właściwości, które w przypadku drobiu mogą wspomóc metabolizm i zdrowie osób wychodzących z chorób, cierpiących na dolegliwości ze strony układu trawiennego. Pierś kurczaka i indyka polecana jest osobom z chorobami układu krążenia, otyłością. Jednak, jeśli chcemy, aby mięso zachowało wszystkie właściwości, powinno być dobrze przechowywane. Dla jakości produktu nie ma większego znaczenia czy kupujemy całą tuszkę, czy poszczególne elementy. Porcjowane mięso znacznie skraca czas przyrządzania potraw, więc jest atrakcyjną ofertą dla restauracji czy barów. Ważne, aby mięso przechowywane było w odpowiedniej temperaturze i zgodnie z zasadami sanitarnymi. Jeśli chcemy kupować mięso pakowane, najlepiej wybierać to pakowane próżniowo. Warto również wybierać mrożone mięso drobiowe, które nie traci swoich właściwości podczas działania niskiej temperatury.

Jaki drób gości na polskich stołach? Przeczytaj na naszym blogu

Nasi partnerzy