Kaczka Pekin czy Barbarie - którą wybrać i dlaczego?
- Szczegóły
Mięso z kaczki musi być odpowiednio przyrządzone, aby wyróżniało się oczekiwanym smakiem, aromatem i kruchością. Jednak walory smakowe nie zależą wyłącznie od umiejętności kucharza. Okazuje się, że znaczenie ma również wybrana odmiana kaczki domowej. W dalszej części naszego wpisu porównamy dwa najpopularniejsze typy kaczek: Pekin i Barbarie.
Chętnie wybierana kaczka Pekin
Pekin jest bardzo chętnie wybieraną odmianą kaczki domowej. Wprawdzie cechuje się sporą ilością tłuszczu, ale dzięki temu świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych pieczeni i pasztetów. Mięso jest grubo włókniste, dlatego też często uznaje się je za gorszej jakości niż np. Barbarie. Tym, co niekiedy bywa dość problematyczne podczas przygotowywania kaczek Pekin na mięso, są liczne szpilki, pałki i gniazdka puchu, które pozostają na skórze po oskubanego ptaka.
Jednak podkreślić należy, że mięso tych ptaków jest bardzo dobre, stąd też kaczki Pekin są chętnie wybierane. Co więcej, mają wiele właściwości odżywczych. Hodowane w Polsce kaczki Pekin to ptaki rzeźne, które wyróżniają się mocnym umięśnieniem i są doceniane przez producentów i kucharzy. Kaczkę Pekin tuszkę znajdziesz w naszej ofercie.
Smakowite mięso z kaczki Barbarie
Nasza firma zapewnia też sprzedaż hurtową kaczki Barbarie. To odmiana, która również jest bardzo doceniana w Polsce. Mięso uznawane jest za bardziej smakowite, co poniekąd może być wynikiem dzikiego pochodzenia tego gatunku. Kaczki hodowlane tej odmiany mają zapewnione swobodne warunki bytowania, a więc i dużo większą ruchliwość, co bezpośrednio przekłada się na wyższą zawartość mięśni i cieńszą podskórną tkankę tłuszczową. Kaczka Barbarie jest po prostu mniej tłusta niż Pekin. Dodatkowo ma więcej barwników mięśniowych i składników mineralnych.