Jaki drób gości na polskich stołach?

Przede wszystkim kurczaki

Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez najczęściej konsumowanego rodzaju drobiu, czyli kurczaka. Przyrządzić można z niego naprawdę bardzo wiele dań takich jak chociażby tradycyjny rosół czy też pieczone filety bądź panierowane udka w różnego typu przyprawach. Oprócz tego z kurczaka coraz częściej przyrządza się bardziej wyszukane dania, takie jak kebab w wersji domowej bądź curry. Jeżeli chodzi o właściwości, to należy zaznaczyć, iż mięso z kurczaka posiada szereg przydatnych nam witamin (np. A, E, B12, niacyna) oraz minerałów w postaci selenu, cynku, magnezu, potasu czy wapnia. Warto również wspomnieć o tym, iż mięso z kurczaka jest niskokaloryczne.

Kaczki, gęsi i indyki

Indyk to kolejny rodzaj mięsa drobiowego, jaki bardzo chętnie widzimy na naszych stołach. Podobnie do kurczaka jest to rodzaj niskokalorycznego mięsa (posiada mniej kalorii niż kurczak), które zawiera bardzo wiele walorów zdrowotnych (jest polecane między innymi przez dermatologów oraz dietetyków). Jeżeli chodzi o witaminy, jakie posiada mięso indycze, to należy tutaj wymienić przede wszystkim takie rodzaje jak te, które znajdziemy w grupie B (między innymi B2, B3, B6 i B12), a także minerały w postaci fosforu, żelaza, cynku i potasu. Wśród typowych potraw, jakie dotyczą mięsa indyczego, możemy znaleźć między innymi gulasz czy też pieczeń.

Kaczka to taki rodzaj drobiu, który nie posiada niskiej kaloryczności, jednak stanowi również źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów minerałów takich jak, chociażby sód, fosfor, żelazo, potas czy magnez oraz witamin z grupy B, witaminy A, E i niacyny. Najpopularniejszym daniem z tego rodzaju drobiu jest kaczka z jabłkami. Opisując kolejny typ drobiu, który chętnie jemy, czyli gęsinę zaznaczmy, że jest ona źródłem witamin A, E, B oraz minerałów takich jak magnez, fosfor i potas. Mięso z gęsi jest również bogactwem bardzo zbawiennych dla nas kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Jaki drób gości na polskich stołach?